Ray dolap, bilindiği üzere sürgülü ray dolap olarak ta adlandırılan, estetik ve modern görünüme sahip, kapakların ray sistemlerinden dolayı kullanımı kolay olduğu için oldukça tercih edilen yeni dolap sistemidir. Yaşam alanlarında yer kaplamaması en büyük tercih nedenidir. Ayrıca kapakların sürgülü sistem olması dolap kapaklarının diğer kapaklara göre daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Günümüzde eski gar dolapların yerine birçok evde tercih edilen bu sistem modern görünümüyle de göz zevkinize hitap etmektedir. Yatak odalarında sıkça kullanılan ray dolaplar artık ev girişlerinde portmanto ve vestiyer olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Ancak ray dolap alınırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli unsurlar vardır. Hazır alınacak ray dolap ölçüleri evinizdeki yerlere uyum göstermeyebilir. Hazır alınan ray dolaplarda ölçü genellikle standarttır ve değişiklik yaptıramazsınız. İnsanlar ürün alırken genellikle dış görünüşüne ve rengine dikkat ederler, ancak ray dolap sistemlerinde önemli olan ölçüdür.
Ray dolaplarda, renk, model ve ölçü tamamen sizlerin isteklerinize göre yapılmaktadır. Sipariş verdiğiniz zaman mimarlarımız evinize kadar gelerek size uygun ölçüleri belirlemektedirler. Ayrıca projelendirilmiş ray dolabınız öncelikle 3 boyutlu olarak bilgisayarda çizilerek sizin beğeninize sunulmaktadır. Beğenmediğiniz herhangi bir durum olduğunda bu görsel üzerinden değişiklikleri kolayca yaptırabiliyorsunuz. Standart ray dolap ölçüleri, 240 cm yükseklik, 210 cm genişlik ve 70 cm derinliktir. Ancak sizin isteğinize göre ölçü alınarak ray dolap imalatı da yapılabilmektedir.
Standart ölçülerdeki bir ray dolap sisteminde 240 cm yükseklik ölçüsü olmasının nedeni, ray dolapta terazi sorunu yaşanmaması için bırakılan 10 cm fazlalıktır. Ray dolaplarda ölçü alınırken uzun kıyafet asılacak bölmeler hesap edilerek 160 cm uzunluğunda bir mesafe bırakılması gerekir. Raylı sistemde her kıyafet ayrı ayrı düşünülmelidir. Kazaklar için 35 cm aralıklı çekmece ve raf sistemi yapılmalıdır. Arkalık yapımında ise ray dolaplarda 8 mm arkalık yapılması gerekir. Kapaklarda ise 230 cm yüksekliğe bağlı olarak işlem yapılmalıdır. Kapaklarda ayna ve cam kullanılıyor olmasından dolayı üst ve alttan 40 cm olacak şekilde işlem yapılmalıdır.
Ölçü alırken dikkat edilmesi gereken diğer bir durum ise dolabın yerleştirileceği alandır. Bu alana göre işlem yapılması daha doğru olacaktır. Dolabın alt ölçüleri alınırken yerde süpürgelik olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü ayaksız ray dolap sistemlerinde süpürgelik dikkate alınmazsa duvar ve dolap arasında süpürgelik kadar boşluk kalır ve buda estetik görüntünün bozulmasına neden olur. Orta kısmın ölçüsünü duvardan duvara olmak üzere alabilirsiniz. Dolap derinliği kadar önde ve en arkada olmak üzere iki ölçü alınmalıdır ve bu ölçülerden en küçük olan not edilmelidir. Üst kısımda ölçü alınırken de tavanda kartonpiyer olup olmadığına dikkat edilmelidir. Ölçü buna göre alınmalıdır. Bütün bu ölçüler alınırken en küçük olan ölçü yazılmalıdır. Yükseklik ölçüsü alınırken ise ölçü 3 şekilde alınmalıdır. Sol, sağ ve orta olmak üzere ölçüler alınır. Bulunan yükseklik ölçüsünden 1 ya da 1 buçuk cm çıkartılarak kesin ölçü belirlenir. Derinlik ölçüsü ise size bağlı olan bir durumdur. Dolabın konumlanacağı en arka noktadan kendi istediğiniz noktaya kadar derinlik ölçüsü belirleyebilirsiniz.