Günümüzde modern tasarımlı binaların çoğunda giyinme odası kullanılıyor. Artık daireyi lüksleştiren faktörlerden biri kabul edilen giyinme odaları ebeveynlerin de gözdesi olmuş durumda. Çamaşır odalı bir daire tercih ettiğinizde bu odayı dizayn etmek zaten oldukça basittir. Fakat oturduğunuz evin içinde ekstra bir odanız yok fakat siz yine de bir giyinme odası mı istiyorsunuz? O zaman okumaya devam edin ve siz de kendi giyinme odanızı inşa edin!
Öncelikle yatak odanıza giyinme odası yapabilmeniz için yaklaşık 15 metrekarelik bir odanızın olması yeterli. Tabiki boyut arttıkça konfor çoğalacaktır fakat odası 15 metrekare olan aileler için de giyinme odası inşa etmek mümkündür.
Bunun için yapılması gereken ilk adım odada dolaplar çıkarılarak yatak başı belirlenmelidir. Öncelikle yatak başı bir duvarın arkasına gelecek şekilde odaya ortalanmalı ve odada yatak dışında büyük eşya kalmamalıdır.
İkinci adım ise yatak bulunduğu yerden yaklaşık 2 metre kadar öne alınmalıdır. Arkada kalan kısım sizin giyinme odanız olacak. Nasıl mı? Bunun için ilk yapmanız gereken ölçülen 2 metre mesafeden ince bir alçı pan duvar yaptırmanız gerekir. Toplamda 10 cm kalınlığında olacak bu ince duvar yatak odanız ile giyinme odanızı ayıracaktır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken durum duvarı boydan boya örmemek, sadece odanızın genişliğinin 4/3 ünü kaplayacak şekilde yani kapı olmadan yalnızca görüntü olarak yatak odası ve giyinme odasını ayıracak şekilde olmasıdır.
Duvar örme işlemi bittiğinde geriye en keyifli olan kısım kalıyor, dekore etmek. Giyinme odanız çok ferah olmadığı için bu odayı geniş gösterecek hilelere ihtiyacınız var. Bunlar:
- Dolapları beyaz seçin
- Dolap olmayan duvarı boydan boya aynayla kaplayın
- eğer halı kullancaksanız uzun ve beyaz düz desenli bir halı kullanın.
Yukarıdaki maddelere uyarak döşemenizi tamamladığınızda geriye sadece bu odayı yerleştirmek kalıyor. Öncelikle dolap seçiminde yaklaşık 1 metre genişliğinde boydan boya bir dolap yaptırmalısınız. Eğer düzenli tutmak sizin için zor değilse dolaplarınızı mutlaka kapaksız içleri görünür yaptırın. Bu sayede bu dar alanda dolap kapakları açmakla uğraşmayacaksınız. Dolap içlerindeki rafları eşyalarınızı kategorize ederek dizayn etmelisiniz. Örneğin askıya asılacak en uzun kıyafetinizin boyunu belirleyin ve bu boyda bir askılık bölüm, pantolon ve etekleriniz için sürgülü bir askılık, kemer, şal gibi aksesuarlarınız için mini bir gömme çekmece, katlanarak koyulacak kazak gibi eşyalarınız için ise ufak raflar yaptırabilirsiniz. Dolabın uzunluğu tavan boyunda olacağından yeni sistem çekmeli raylı sistem ile uzanamadığınız alanlara da eşyalarınızı koyabilir ve sürgüsünden aşağıya doğru çekerek oraya da rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Böylelikle kıyafet için tasarlanmış alan oldukça küçük bir alanda bitmiş olacaktır.
Gelelim ayakkabı ve çantalara. Dolabınızın kapladığı yer kadar eşinizle ortak kullanım için her iki yana ayakkabılar ve ortaya da sizin çantalarınız gelecek şekilde bir tasarım kullanmalısınız. Ayakkabıları kategorize ettiğimizde hepsi için aynı boyutta raflar kullanmak yerine uzun çizme ve botlar için en altı yeterli miktarda, diğer alanları ise normal bir spor ayakkabı ya da babeti sığdıracağınız şekilde tasarlayın. Eğer ayakkabılarınızın birini düz, diğer eşini ters koyarsanız alandan tasarruf ederek daha çok ayakkabı sığdırabilirsiniz. Ayakkabılarınızı yerleştirdikten sonra orta kısımda yer alacak çantalarınız için ortalama boyutlarına göre raflar yerleştirin ve çantalarınızı hafif yan şekilde dizin. Böylelikle hem homojen bir görünüm elde edeceksiniz hem de tüm ayakkabı ve çantalarınız gözünüzün önünde olacağından kolaylık seçim yapabileceksiniz. Eşinizin ayakkabıları da bittikten sonra kendi tarafınızda olan sistemi düşünerek aynısını onun tarafına da yapmalısınız. Örneğin sizin kemer, şal koyduğunuz bölmelere, eşiniz de kemer ya da kravatlarını koyabilir.
Kıyafet kısmını tamamladığımıza göre sıra geldi duvarın öbür tarafına. Ördüğünüz duvarın giyinme odasına bakan kısmını tamamen aynayla kapladıktan sonra yatak odanız içinde kalan makyaj masasını da ortadan kaldırarak yatak odası kısmının genişlemesini sağlayabilir, bunun için de aynalı kısma yaklaşık 30 santimetrelik küçük bir masa görünümlü gömme makyaj masası tasarlayabilirsiniz. Bu masanın duvara yapışık sadece üst kısmı olacağı için, ayakları olmayacağından yer kaplamayacak fakat makyaj masası için ideal bir alan oluşturacaktır. Masanızın ölçülerine göre aynanın içine gömülü modern ve minik ampüllerle hem kişisel bakımınızı kolaylaştırmak hem de şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Masanızın üzerinde şimdi marketlerde bile bulabileceğiniz düzenleyiciler ile düzenleyebilirsiniz. Alanımız kısıtlı olduğundan kadın erkek olarak iki tarafta toplayacağınız malzemeleri daha düzenli bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Örneğin kadın için olan tarafta parfümlerinizin, kremlerinizin muhafaza edilmesi için oval bir tepsi kullanabilir tüm bu ürünlerinizi bu tepsiye koyarak bir arada ve düzenli olmasını sağlayabilirsiniz. Makyaj malzemelerinizi zaten düzenleyicilerde muhafaza edeceğinizden düzenli ve şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Aynı şekilde erkek için olan tarafa aynı parfüm ve tepsi tekniğini kullanabilir, kişisel bakım ürünlerini de aynı şekilde düzenleyiciler yardımıyla dekore edebilirsiniz. Peki siz makyaj malzemeleriniz yerleştirdiniz, erkekler bu düzenleyicilere neler koyabilir? Kol düğmeleri, saatlerini, saç ve traş bakım ürünlerini koyabilir.
Ayrıca bu masada rahatlıkla oturmak için bir de dekoratif ve rahat iskemlelere ihtiyacınız olacak. Özellikle arkası olmayan yalnızca oturma yerine sahip ve masanızın altına girebilecek boyutlarda tercih ederseniz kullanmadığınız zamanlarda masanın altına koyarak alanınızı daraltmamış olursunuz. Hem erkek hem de kadın için ayrı ayrı iki iskemle alabilir yada tek bir tanesini ortak kullanabilirsiniz. Eğer dekorasyonda renkli mumlar ve ışıklandırmalar tercih ettiyseniz pufların rengini de bunlarla uyumlu seçebilir, eğer sadelik ve ferahlıktan yanaysanız da yine düz beyaz puflar tercih edebilirsiniz.
Giyinme odanızın dizaynını tamamladığınızda kendi yatak odanıza dönüp buradaki alanı da dekore etmelisiniz. Öncelikle odam çok mu daralacak diye düşünmekten vazgeçin. Çünkü dolaplar ve makyaj masası odanızdan çıktığında zaten geniş bir alan açılacak ve yatak odasında sadece yatağınız kalacaktır. 15 metrekarelik bir yatak odası üzerinden hesapladığımızda toplamda yatağınızın kapladığı alan 3 metrekaredir. Giyinme odanız ise 4.5 metrekarelik bir alanda dekore edilecektir. Yani size geriye yaklaşık 7 metrekarelik bir alan kalacaktır. Dolayısıyla odanız küçülmüyor daha kullanışlı hale gelmiş oluyor…
Eğer siz de giyinme odası olmayan bir evde oturan fakat giyinme odası isteyenlerdenseniz buyrun kendi giyinme odanızı inşa etmeye..