Bebekli Ailelere Dekorasyon Önerileri
Evde bebekleri olan aileler için dekorasyon basamaklar çok farklı bir şekilde incelenmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi; bebeklerin çok meraklı olmaları ve her türlü alanda yer almak istemekleridir. Meraklı olan bebekler, her türlü odaya girecek ve her türlü eşyanın üzerine oturup, onlarla oynamak isteyecektir. Ayrıca yüksekte olan eşyaları da kendi üzerine çekecek, haliyle bebek yaralanmalarına nedenler oluşabilecektir. Bebek yaralanmalarının büyük bir bölümünün; hatalı dekorasyon işlemlerinin gerçekleşmesi ile ilgili olduğunu da unutmamanız gerekmektedir. Ayrıca hatalı bir şekilde yapılan dekorasyonların önüne geçmek için; bu blog yazımızda yer alan önerileri okursanız daha ferah ve başarılı bir görüntü ile evlerinizi oluşturabilirsiniz. Buna ek olarak dekorasyon işlemlerinin çok ince ayrıntılara sahip olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Eğer dekorasyon işlemleri inceliklere dikkat edilerek yapılırsa; oldukça başarılı bir şekilde dekorasyon çözümlerine kavuşmuş olabilirsiniz. O halde dekorasyon ile ilgili önerilerimize geçebiliriz.
Evde Bebekleri Olan Ailelere Dekorasyon Önerileri
- Öncelikle evde bebekleri olan ailelerin yükseklere ya da bebeklerin erişebileceği yerlere ağır ve bebeğe hasar verecek eşyaları koymaması gerekmektedir. Bu işlem, bir önlem olsa da dekorasyon olarak da dikkat edilmesi gereken basamakların başında gelmektedir. Bu konuda mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini unutmamanız gerekmektedir.
- Bebeklerinize özel oyun alanları oluşturmanız ve bu alanlar haricinde oyun oynamasını daha küçük yaşlarda engellemeniz onlara; evin dekorasyonlarına zarar verilemeyeceğini de öğretecektir. Böylece sizlerde dekorasyonu tekrar tekrar düzeltmek ve onarmak zorunda kalmamış olabilirsiniz.
- Bebek olan evlerde duvarların boyanması gibi durumlar da olabileceği için; boyaların silinme özelliğinin olması gayet güzel olacaktır. Hem duvarları kolay bir şekilde temizleyebilecek hem de çok daha verimli bir şekilde işlemlerinizi yürüteceksiniz. Silinen boyaları genel olarak ıslak bir bez ile silmeniz mümkün olabilmektedir. Bu tür silme işlemlerde duvarların boyalarına zarar gelmemektedir.
Kendi Giyinme Odanızı Kendiniz İnşa Edin
Günümüzde modern tasarımlı binaların çoğunda giyinme odası kullanılıyor. Artık daireyi lüksleştiren faktörlerden biri kabul edilen giyinme odaları ebeveynlerin de gözdesi olmuş durumda. Çamaşır odalı bir daire tercih ettiğinizde bu odayı dizayn etmek zaten oldukça basittir. Fakat oturduğunuz evin içinde ekstra bir odanız yok fakat siz yine de bir giyinme odası mı istiyorsunuz? O zaman okumaya devam edin ve siz de kendi giyinme odanızı inşa edin!
Öncelikle yatak odanıza giyinme odası yapabilmeniz için yaklaşık 15 metrekarelik bir odanızın olması yeterli. Tabiki boyut arttıkça konfor çoğalacaktır fakat odası 15 metrekare olan aileler için de giyinme odası inşa etmek mümkündür.
Bunun için yapılması gereken ilk adım odada dolaplar çıkarılarak yatak başı belirlenmelidir. Öncelikle yatak başı bir duvarın arkasına gelecek şekilde odaya ortalanmalı ve odada yatak dışında büyük eşya kalmamalıdır.
İkinci adım ise yatak bulunduğu yerden yaklaşık 2 metre kadar öne alınmalıdır. Arkada kalan kısım sizin giyinme odanız olacak. Nasıl mı? Bunun için ilk yapmanız gereken ölçülen 2 metre mesafeden ince bir alçı pan duvar yaptırmanız gerekir. Toplamda 10 cm kalınlığında olacak bu ince duvar yatak odanız ile giyinme odanızı ayıracaktır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken durum duvarı boydan boya örmemek, sadece odanızın genişliğinin 4/3 ünü kaplayacak şekilde yani kapı olmadan yalnızca görüntü olarak yatak odası ve giyinme odasını ayıracak şekilde olmasıdır.
Duvar örme işlemi bittiğinde geriye en keyifli olan kısım kalıyor, dekore etmek. Giyinme odanız çok ferah olmadığı için bu odayı geniş gösterecek hilelere ihtiyacınız var. Bunlar:
- Dolapları beyaz seçin
- Dolap olmayan duvarı boydan boya aynayla kaplayın
- eğer halı kullancaksanız uzun ve beyaz düz desenli bir halı kullanın.
Yukarıdaki maddelere uyarak döşemenizi tamamladığınızda geriye sadece bu odayı yerleştirmek kalıyor. Öncelikle dolap seçiminde yaklaşık 1 metre genişliğinde boydan boya bir dolap yaptırmalısınız. Eğer düzenli tutmak sizin için zor değilse dolaplarınızı mutlaka kapaksız içleri görünür yaptırın. Bu sayede bu dar alanda dolap kapakları açmakla uğraşmayacaksınız. Dolap içlerindeki rafları eşyalarınızı kategorize ederek dizayn etmelisiniz. Örneğin askıya asılacak en uzun kıyafetinizin boyunu belirleyin ve bu boyda bir askılık bölüm, pantolon ve etekleriniz için sürgülü bir askılık, kemer, şal gibi aksesuarlarınız için mini bir gömme çekmece, katlanarak koyulacak kazak gibi eşyalarınız için ise ufak raflar yaptırabilirsiniz. Dolabın uzunluğu tavan boyunda olacağından yeni sistem çekmeli raylı sistem ile uzanamadığınız alanlara da eşyalarınızı koyabilir ve sürgüsünden aşağıya doğru çekerek oraya da rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Böylelikle kıyafet için tasarlanmış alan oldukça küçük bir alanda bitmiş olacaktır.
Gelelim ayakkabı ve çantalara. Dolabınızın kapladığı yer kadar eşinizle ortak kullanım için her iki yana ayakkabılar ve ortaya da sizin çantalarınız gelecek şekilde bir tasarım kullanmalısınız. Ayakkabıları kategorize ettiğimizde hepsi için aynı boyutta raflar kullanmak yerine uzun çizme ve botlar için en altı yeterli miktarda, diğer alanları ise normal bir spor ayakkabı ya da babeti sığdıracağınız şekilde tasarlayın. Eğer ayakkabılarınızın birini düz, diğer eşini ters koyarsanız alandan tasarruf ederek daha çok ayakkabı sığdırabilirsiniz. Ayakkabılarınızı yerleştirdikten sonra orta kısımda yer alacak çantalarınız için ortalama boyutlarına göre raflar yerleştirin ve çantalarınızı hafif yan şekilde dizin. Böylelikle hem homojen bir görünüm elde edeceksiniz hem de tüm ayakkabı ve çantalarınız gözünüzün önünde olacağından kolaylık seçim yapabileceksiniz. Eşinizin ayakkabıları da bittikten sonra kendi tarafınızda olan sistemi düşünerek aynısını onun tarafına da yapmalısınız. Örneğin sizin kemer, şal koyduğunuz bölmelere, eşiniz de kemer ya da kravatlarını koyabilir.
Kıyafet kısmını tamamladığımıza göre sıra geldi duvarın öbür tarafına. Ördüğünüz duvarın giyinme odasına bakan kısmını tamamen aynayla kapladıktan sonra yatak odanız içinde kalan makyaj masasını da ortadan kaldırarak yatak odası kısmının genişlemesini sağlayabilir, bunun için de aynalı kısma yaklaşık 30 santimetrelik küçük bir masa görünümlü gömme makyaj masası tasarlayabilirsiniz. Bu masanın duvara yapışık sadece üst kısmı olacağı için, ayakları olmayacağından yer kaplamayacak fakat makyaj masası için ideal bir alan oluşturacaktır. Masanızın ölçülerine göre aynanın içine gömülü modern ve minik ampüllerle hem kişisel bakımınızı kolaylaştırmak hem de şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Masanızın üzerinde şimdi marketlerde bile bulabileceğiniz düzenleyiciler ile düzenleyebilirsiniz. Alanımız kısıtlı olduğundan kadın erkek olarak iki tarafta toplayacağınız malzemeleri daha düzenli bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Örneğin kadın için olan tarafta parfümlerinizin, kremlerinizin muhafaza edilmesi için oval bir tepsi kullanabilir tüm bu ürünlerinizi bu tepsiye koyarak bir arada ve düzenli olmasını sağlayabilirsiniz. Makyaj malzemelerinizi zaten düzenleyicilerde muhafaza edeceğinizden düzenli ve şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Aynı şekilde erkek için olan tarafa aynı parfüm ve tepsi tekniğini kullanabilir, kişisel bakım ürünlerini de aynı şekilde düzenleyiciler yardımıyla dekore edebilirsiniz. Peki siz makyaj malzemeleriniz yerleştirdiniz, erkekler bu düzenleyicilere neler koyabilir? Kol düğmeleri, saatlerini, saç ve traş bakım ürünlerini koyabilir.
Ayrıca bu masada rahatlıkla oturmak için bir de dekoratif ve rahat iskemlelere ihtiyacınız olacak. Özellikle arkası olmayan yalnızca oturma yerine sahip ve masanızın altına girebilecek boyutlarda tercih ederseniz kullanmadığınız zamanlarda masanın altına koyarak alanınızı daraltmamış olursunuz. Hem erkek hem de kadın için ayrı ayrı iki iskemle alabilir yada tek bir tanesini ortak kullanabilirsiniz. Eğer dekorasyonda renkli mumlar ve ışıklandırmalar tercih ettiyseniz pufların rengini de bunlarla uyumlu seçebilir, eğer sadelik ve ferahlıktan yanaysanız da yine düz beyaz puflar tercih edebilirsiniz.
Giyinme odanızın dizaynını tamamladığınızda kendi yatak odanıza dönüp buradaki alanı da dekore etmelisiniz. Öncelikle odam çok mu daralacak diye düşünmekten vazgeçin. Çünkü dolaplar ve makyaj masası odanızdan çıktığında zaten geniş bir alan açılacak ve yatak odasında sadece yatağınız kalacaktır. 15 metrekarelik bir yatak odası üzerinden hesapladığımızda toplamda yatağınızın kapladığı alan 3 metrekaredir. Giyinme odanız ise 4.5 metrekarelik bir alanda dekore edilecektir. Yani size geriye yaklaşık 7 metrekarelik bir alan kalacaktır. Dolayısıyla odanız küçülmüyor daha kullanışlı hale gelmiş oluyor...
Eğer siz de giyinme odası olmayan bir evde oturan fakat giyinme odası isteyenlerdenseniz buyrun kendi giyinme odanızı inşa etmeye..
Birbirinden Güzel Giyinme Odası Tasarımları
Bazı evlerde yeterli oda sayısı ya da odaların geniş olmamasından kaynaklanan sorunlardan ötürü giyinme odaları tercih edilmemektedir. Ancak bir evin standart odalarının yanı sıra giyinme odalarının olması da oldukça önemlidir. İster farklı bir odada isterseniz de yatak odasının bir kısmına giyinme alanı ya da odası yapmak mümkün olabilmektedir. Eğer sizler de giyinme odası yapmak istiyor ve kendinizi giyinirken daha özel hissetmek istiyorsanız giyinme odalarının tasarımlarına bakabilirsiniz. Bu tasarımlar arasında kişinin istek ve arzularına göre birçok farklı durum bulunmaktadır. Bu durumları bu makalede sizler için açıklayacak ve listeleyeceğiz. Böylece başarılı bir şekilde tercih yapmanız için sizlere rehberlik edilecektir. Giyinme odalarını farklı odalarda yapabileceğiniz gibi yatak odasına entegre bir şekilde yapmanız da mümkün olabilmektedir. Bu kadar ön bilgi verdikten sonra artık tasarımlarımızın birkaçı hakkında detaylı bilgiyi sizlere sunalım.
1- En Küçük Odanızı Giyim Odası Yapın
Size yetecek kadar geniş bir eve sahipseniz ya da çocuklarınız ve size rahat bir oda sayısı varsa ve geriye küçük bir oda kalıyorsa bu odanızı giyim odası olarak değerlendirebilirsiniz. Odanın her bölümünü dolap ve aynalar ile donatarak çok kaliteli görünüme sahip olan bir giyinme odasına sahip olmanız mümkündür. Ayrıca giyim odalarına özel olarak tasarlanan aynalar ile giydiğiniz tüm kıyafetleri görmeniz ve kendinizi incelemeniz mümkün olmaktadır. Giyim odalarıyla birlikte de; tüm alanları en iyi ve sorunsuz bir şekilde kullanmış olabileceksiniz.
2 - Tüm Kıyafet Ve Eşyalar İçin Ayrı Bir Bölümü Olan Giyim Odası Tasarımı
Bu giyim odası tasarımımızda eskitme renkler ve model tercihleri yer almıştır. Geniş bir odaya kurulan giyim odası tasarımında hem erkek için hem de kadınlar için özel alanlar oluşturulmuştur. Erkekler için takım elbiseler için ayrı spor kıyafetler için de ayrı alanlar oluşturulmuştur. Buna ek olarak ayakkabı, iç çamaşırı ve gömlek gibi alanlar için de çok farklı alanlarda tasarım yerleştirilmesi yapılmaktadır. Bu tarz giyim odası tasarımlarında çok memnun olabileceksiniz. Bu tür odalar sayesinde hem evin diğer odalarında dağınıklık yaşanmayacak hem de herkes soyunma ve giyinme işlemlerini tek bir alanda yaparak çok daha verimli bir kullanış amaçlanmış olacak.
3 - Geniş Yatak Odalarına Özel Tasarlanan Giyim Odası Tasarımları
Bu giyim odası tasarımlarında görmüş olabileceğiniz gibi, yatak odası bir yarısından ayrılarak giyim odası alanı oluşturulmuş olacaktır. Giyim odası ile yatak odasının aynı odada bulunması da konfora verilen önemi bizlere gösteriyor. Giyim odaları çok geniş olabileceği gibi çok dar alanlarda da olabilir ancak bu tür dar alanlarda yer alan giyim odalarının kapasitesi de haliyle düşük olabilmektedir. Bu konularda tasarım genişliği, rengi ve boyutu ev sahibine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Yatak Odası Dekorasyon Fikirleri
Yaşam Alanları içinde özel bir yeri olan yatak odaları büyük ve geniş alan kaplayan mobilyalardan oluşmaktadır. Çoğu zaman alınan mobilyaları sığdırmak için tüm odayı tıka basa doldurur ve nefes alacak alan bile bulamaz hale getirilir. Aslında oldukça özel olması gereken bir oda olmasına rağmen eşyalarımızı toparlayan bir ardiye konumuna getirilmektedir. Uyku kalitesi açısından olduğu kadar özel anların yaşandığı bir mekan olması bu alanın daha refah ve iç açıcı olması gerekir. Özellikle küçük alanlarda yatak odası dekorasyonunda mutlaka odaya uygun möbleler seçilmeli ve odayı boğmayan koyu renklerden ziyade açık renkler tercih edilmelidir. Küçük odalar için dizayn edilmiş komodin, baza ve yataklar öncelikle seçilirken ihtiyaçlara cevap vermesi açısından bu mekanın dekore edilmesinde farklı dekorasyon tekniklerinden faydalanılarak oda daha ferah olması sağlanmalıdır.
Özellikle kıyafetleri toparlamak için yatak odanızın yatağının depolama alanı yaratması açısından baza olarak tercih edilmesi ve oda karyola odak noktası olacak şekilde dekore edilmelidir. Küçük oda olmasından dolayı karyolanın üstüne örtülen örtülerin şatafatlı ve kabarık tarzdan ziyade daha sade ve fazla detayları olmayan modellerden seçilmelidir. Odanın boyası koyu renkten ziyade açık ve pastel renklerden seçilmelidir. Eğer illa koyu renk bir duvar boyası isteniyor da o zaman bir duvar koyu renk seçilerek oda duvara asılacak bir tablo ile aydınlık bir hava verilmelidir.
Yer kaplamaması açısından tuvalet aynası yerine duvara monte edilecek raf sistemi ve bir boy aynası hem giyinirken kendinizi boydan görmenize hem odaya derinlik vermesine, hemde dekorasyona farklı bir tarz vermesi ile seçilebilir. Yatak ayak uçlarına konulacak dekoratif kutulardan faydalanılarak günlük kullanılan eşyalarınızı yerleştirerek hem dekoratif bir görüntü oluştururken hemde depolama açısından imkan sağlamış olursunuz. Yatak odası dekorasyonunda odada kullanılacak ışıklandırmada önemli bir detaydır. Direk ışığı almak açısından tavanda bir avizeye yer verilirken kobidinlerin üzerine konulacak ayaklı abajurlar dolaylı ışık kullanımı için ideal bir aksesuardır.
Odanın ışığı direk alması havadar olması için ışığı alabilecek şekilde yatağın yerleştirilmesi camlarda odaya uygun renklerde perde ve tül kullanılması hatta tül yerine stor kullanmak küçük alanlarda daha kullanışlı olacaktır. Eğer odanız küçük olmasına rağmen gardolabı koyabileceğiniz başka bir uygun odanız varsa giyinmek için yatak odanızdan ziyade bu odada değerlendirebilirsiniz. Bu şekilde yatak odası dinlenme odası olarak daha dekoratif olacaktır. Bu şekilde odanıza küçük iki tane berjer ve fiskos koyarak bazen konuşmak kitap okumak hatta dinlenmek için kendinize bir alan yaratmış olursunuz.
Değişik yatak odaları içinde farklı bir tasarım oluşturmak isteyenler ve ihtiyaçlara cevap vermek için yatak odası başlığının üst kısmına bir marangozdan yardım alarak dolap yaptırmanız yerden tasarruf kazanmanıza ve depolama alanı açısından değişik bir oda tasarlamış olursunuz. Yatak odalarının yaşam alanı içinde başka bir alternatif olmadığından dolayı dolap koymak zorunluluğunuz varsa o zamanda dolap seçeneğinizi mobilyanızın en küçük dolap seçeneğinden yana kullanarak yapmanızı tavsiye ederiz.
Giyinme Odası Dekorasyon Fikirleri
Gün geçtikçe ihtiyaçların değişiklik göstermesi, yaşam alanlarının daha etkili kullanımı, eşyaların muhafaza edilmesi açısından kolaylık sağlaması nedeni ile evlerde özellikle yatak odasının içinde. Fakat yatak odasından bağımsız giyinme odaları oluşturulmakta ve yatak odasına hantal büyük dolaplarla kaplamak yerine sadece dinlenme ve uyuma alanı olarak kullanılacak şekilde dekore edilmektedir. Bu açıdan giyinme odalarının da en doğru şekilde dekore edilmesi için, alan kullanımı ve ihtiyaçları en iyi şekilde giderecek şekilde monte edilerek tasarlanması gerekir. Bunun için iyi bir iç mimar veya marangozdan yardım almanız doğru olacaktır.
Özellikle yeni yapılan lüks konutlarda bir artı özellik olarak tasarlanan giyinme odalarına yer verilmekte ve alıcılara bu imkan sağlanmasının bir ayrıcalığı ifade edilmektedir. Büyük bir kolaylık sağlaması açısından oldukça etkili olan giyinme odaları, yaşam alanlarınında ferahlamasına olanak sağlamıştır. Eskiden o jumbolu tarihi evlerde bu ihtiyaçlar ardiye, yüklük ve gömme dolaplar aracılığı ile giderilmeye çalışarak aslında birim kültürümüzde yaşam alanlarının ne kadar detaylı düşünülerek tasarlandığının bir göstergesi olmuştur. Fakat zamanla küçülen aile yapısı ve konutların ticari kaygıdan dolayı küçülmeleri bir çok ihtiyacında ortadan kalkmasına neden olmuştur. Bu açıdan yaşam alanlarına katılan giyinme odası, ebeveyn banyosu gibi bazı detaylar artık lüks evlerin birer artı özelliği haline getirilmiştir.
Halen gömme dolap olarak bir şekil depolama alanı yaratılmaya çalışılan evlerinde sayısı az değildir. Hatta gömme dolapları biraz daha derin yaparak adeta bu alanı giyinme odası gibi kullanan kişilerde yok değil. Fakat bu taraz bir giyinme odasının yapılabilmesi için özellikle yatak odasının büyük olması gerekmektedir.
Giyinme odalarının tasarımlarında amaç kıyafetleri en iyi şekilde yerleştirerek aradığınızı kolayca bulma ve muhafaza etmek olsa da bu odaların çok fazla farklı dekore edilmeli adeta o odayı bir salon şıklığına çevirmeye yetmektedir.
Günlük kıyafetlerin iş kıyafetlerinin hatta uzun zaman belkide hiç kullanılmayan özel gece ve davetlerde giyilen kıyafetlerin en uygun şekilde kullanılmadıkları süre içinde muhafaza edilmesi ve temiz kalması için giyinme odalarının bulunması pratik bir kolaylık sağlar.
Özellikle çalışan kesimin her gün yaşadığı ne giyecem derdine bile sırf kombinlenerek oluşturulan bölümlerden dolayı ortadan kalkmaktadır. Ayrıca üst üste konan ve sığdırılmaya çalışılan kıyafetler ütülü olsalar bile kırışmakta, üst üste konduğu için gözden kaçarak arama süresini uzatmakta ve strese girmenize neden olmaktadır. Çoğu zaman işten eve gelindiğinde çıkartılan kıyafetler tam kirli olmadığı için kirliliğe atılmadığı gibi dolaba da konulmaz ve kapı arkasına veya sandalye tepesine bırakılır. Buda odanın her zaman dağınık görünmesine neden olur. Bu görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak için evlerde ufakta olsa bir giyinme odasının bulunması ve bol askı ile bu dağınıklığı toparlayarak yatak odasının pozitif enerjisini arttırmalıdır. Yaşam alanlarınında nefes aldığını ve bu alanlardaki enerjinin insan psikolojisi üzerinde de etkili olduğu göz önünde bulundurulduğunda yatak odasının aslında ne kadar önemli bir oda olduğunu ve dağınıklığın odanın pozitif etkisini azalttığını göz önünde bulundurarak bir gardolap sığacak kadar bir alanı dahi olsa giyinme odası olarak kullanmak doğru olacaktır.